madelene


111220

Andra halvan av min pluggdag gick inte så bra. Jag var totalt ofokuserad och rörde till allting ännu mer istället för att reda ut någonting. Så jag gick hem. Nu har jag lyssnat på julmusik och slagit in några julklappar. Det är ju julafton på lördag, vad hände med hela december?! Och med hösten?! Men jag klagar inte. Jag ska bara skriva en tenta och sen ska jag förstå att det är jul. Kul!



Som pricken över i:t på pluggdagen har jag äntligen förstått skillnaden mellan exogena och endogena variabler i nationalekonomin. Att det ska krävas ett vettigt, realistiskt exempel för att man ska förstå alltså...


Nu är det ännu en gång dags för den (omåttligt?) populära följetången ”nationalekonomi for dummies”. Som ni har väntat! Den här gången ska vi reda ut skillnaden mellan endogena och exogena variabler i en modell. Ett problem som kan vara knepigt för många nationalekonomistudenter på A- och B-nivå. Ni vet hur det från läraren brukar låta; ”i Solowmodellen är teknologisk utveckling exogent given blablabla…”. Jaha, och det innebär vadå? Nu reder vi ut det här en gång för alla.

Låt oss anta att vi har en enkel modell där målet (slutprodukten eller outputen) är fylla. Den enda produktionsfaktorn (insatsvaran) vi använder oss av är alkohol i alla dess former. Vi antar att vi har ett positivt, linjärt samband mellan mängden alkohol och nivån på fyllan (ett inte helt orealistiskt samband).


I vår enkla modell så blir alkoholen och fyllan de endogena variablerna. Man kan säga att de endogena variablernas värde beräknas av modellen. De exogena variablernas värde, däremot, är i modellen bestämda på förhand. Dessa varibler påverkar modellen ”utifrån”. Exempel på exogena variabler skulle kunna vara antalet timmar sömn natten innan fyllan, mängden mat under dagen, humörtillståndet, arvsmassa etc. Alla dessa variabler påverkar också nivån på fyllan, dvs outputen.


Detta resonemang förstår ni väl, ungdomar? Man går ju inte och lägger sig och sover under en förfest bara för att man råkar vara trött. Tröttheten är ett resultat av ens oansvarliga liv natten innan och går således inte att påverka när man väl börjar leka med parametrarna i fyllemodellen.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo